Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Nye metoder

Videreutvikling av Nye metoder - oppfølging av strategien

I strategien for videreutvikling av Nye metoder er det definert seks satsingsområder. Her får du oversikt over arbeid og tiltak som pågår og er planlagt på disse områdene.

Nye metoder jobber kontinuerlig med å forbedre systemet innenfor rammene som er gitt. I 2023 utarbeidet Nye metoder en strategi for videreutvikling, som gjelder for 2023-2028. Hele strategien finner du i en egen artikkel.

Seks satsingsområder

Det er seks satsingsområder i strategien. Hvert av områdene har definerte målsetninger. Under finner du oversikt over målsetninger og arbeid som pågår eller er planlagt innenfor hvert satsningsområde. Du finner også lenke til handlingsplaner for de satsningsområder hvor det er utarbeidet

Målsetning

Nye metoder har som mål å etablere en god håndtering av medisinsk utstyr og prosedyrer i Nye metoder og tilpasse prosessene til den felles europeiske utviklingen.

Status

AD-ene og fagdirektørene i RHF-ene har sammen med ledelsen ved Direktoratet for medisinske produkter (DMP), Folkehelseinstituttet (FHI) og Sykehusinnkjøp satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe videre med rammer, mål og kriterier for hva slags metoder av typen ikke-legemidler som skal vurderes på nasjonalt nivå. 

Handlingsplan

Det er ikke utarbeidet en handlingsplan for dette satsingsområdet.

Bakgrunn

Antallet metoder utover legemidler (medisinsk utstyr, diagnostikk, prosedyrer og organisatoriske tiltak - kalt ikke-legemidler) som er aktuelle for innføring i spesialisthelsetjenesten er tilnærmet ubegrenset. Det finnes per i dag ikke tydelige kriterier for hvilke metoder av typen ikke-legemidler som skal prioriteres for metodevurdering på nasjonalt nivå. Dette medfører at det er delvis tilfeldig hvilke ikke-legemidler som blir meldt inn og går igjennom prosessene i Nye metoder. 
Det er derfor identifisert et behov for å avklare hvilke metoder av typen ikke-legemidler som skal vurderes i Nye metoder. 

 

Målsetning

Nye metoder har som mål å sikre rask, effektiv og riktig saksbehandling som gir alle pasientgrupper likeverdig tilgang til metoder.

Tiltak

  • Gå over til anmodning om vurdering, og se på muligheter for flere forenklede prosesser for vurdering av legemidler.
  • Øke gjenbruk av tilgjengelig dokumentasjon og øke samarbeid med andre land for å redusere arbeidet med metodevurdering av legemidler. Bidra til implementering av EUs forordning for metodevurderinger (EU HTAR), for blant annet å sikre bedre utnyttelse av ressurser og unngå dobbeltarbeid.
  • I større grad synliggjøre informasjon om tidsbruk for ulike aktører, særlig i prosessen med innhenting av dokumentasjon og metodevurdering.
  • Videreutvikle dialogen med leverandører med sikte på å redusere tidsbruk for oversendelse av dokumentasjon.

Handlingsplan

Det er utarbeidet en handlingsplan for satsningsområdet:

Handlingsplan.Kortere saksbehandlingstid (PDF)  (Publisert 03072024)

Bakgrunn og lenker 

Som oppfølging etter evalueringen fikk RHF-ene oppdrag fra departementet. En arbeidsgruppe leverte i september 2022 rapporten Raskere saksbehandling av legemidler i Nye metoder. Rapporten ble fulgt opp blant annet ved at det ble satt ned tre arbeidsgrupper som skulle følge opp og iverksette de konkrete tiltakene som ble besluttet. Overgang fra metodevarsler til anmodning om vurdering av legemidler er iverksatt fra mai 2023. 

 

Målsetning

Styrket medvirkning fra brukerrepresentanter og fagpersoner i spesialisthelsetjenesten skal bidra til økt åpenhet, kvalitet og legitimitet. 

Tiltak

  • Tettere dialog med pasient- og brukerorganisasjoner.
  • Fortsette med tett dialog med brukerrepresentanter som allerede er oppnevnt i Nye metoder.
  • Tydeliggjøre rammene for involvering av brukerrepresentanter gjennom hele 
    prosessen, inkludert i metodevurderingsarbeidet.
  • Kontinuerlig arbeide med videreutvikling av brukermedvirkning gjennom hele saksbehandlingsprosessen.

Handlingsplan

Det er utarbeidet en handlingsplan for satsingsområdet:

Handlingsplan Styrket brukermedvirkning (PDF) (publisert 25.06.2024)

Bakgrunn

I 2022 ble det nedsatt en arbeidsgruppe som utarbeidet en rapport om arbeidet med brukermedvirkning i Nye metoder (PDF). Det ble blant annet utarbeidet oppdaterte beskrivelser av roller og oppgaver (PDF).

Et resultat av arbeidet var opprettelsen av en dialogarena for brukermedvirkning i Nye metoder i 2023. Dialogarenaen gjennomførte høsten 2023 et seminar for pasient- og brukerorganisasjoner – Brukerstemmen i Nye metoder 2023 – der tema blant annet var videreutvikling av brukermedvirkning. Det planlegges for et nytt seminar høsten 2024.

Du finner mer informasjon om dagens brukermedvirkning i artikkelen om brukermedvirkning i Nye metoder. 

Målsetning

Styrket medvirkning fra brukerrepresentanter og fagpersoner i spesialisthelsetjenesten skal bidra til økt åpenhet, kvalitet og legitimitet. 

 

Nye metoder vil:

  • Tydeliggjøre rammene for involvering av fagpersoner gjennom hele prosessen (fra forslag til beslutning) i Nye metoder.  
  • Tydeliggjøre rammene for fagpersoners bidrag i arbeidet med  metodevurderinger som del av en prosessveileder.  
  • Videreutvikle samarbeidet med relevante aktører, deriblant Legeforeningen, om involvering av fagpersoner.  
  • Videreutvikle bruk av nasjonale faggrupper. 

Handlingplan 

Det er utarbeidet en handlingsplan for området:

Handlingsplan. Styrket involvering av fagpersoner (PDF) (publisert 02.12.2024)

Tidligere versjon:

Handlingsplan. Styrket involvering av fagpersoner (PDF) (publisert 25.06.2024)

Bakgrunn

Hvis hele prosessen i Nye metoder ses samlet, så er fagpersoner involvert på samtlige trinn i prosessen. Fagpersonene har verdifull kunnskap og erfaring fra norsk klinisk praksis, som det er behov for i Nye metoder. Det innhentes aktivt innspill fra fagpersoner til Bestillerforum, fagpersoner deltar som fageksperter i metodevurderingsarbeidet og involveres ved behov under utforming av beslutningsunderlag. Sykehusinnkjøp HF har spesialistgrupper innenfor flere områder og Helsedirektoratet har fagpersoner med i arbeidet med nasjonale faglige retningslinjer og krefthandlingsprogrammer.

Bestillerforum har satt i september 2023 ned en arbeidsgruppe som ut fra dagens saksbehandlingsprosess for legemidler skulle foreslå tiltak på følgende problemstillinger:

  1. Hvordan Nye metoder bedre kan beskrive og synliggjøre de ulike mulighetene for involvering som allerede eksisterer på de ulike trinnene i prosessen.
  2. Hvordan Nye metoder kan bygge videre på og tilpasse eksisterende strukturer og samarbeid. Arbeidsgruppen skal undersøke om Nye metoder for eksempel bør starte rekrutteringen av fageksperter tidligere i prosessen enn det som gjøres i dag.
  3. Hvordan fagpersonenes bidrag i metodevurderingsarbeidet kan forsterkes og synliggjøres bedre.

Arbeidsgruppen koordineres av sekretariatet for Nye metoder og består av flere som arbeider direkte inn i dagens prosess, i tillegg til fagpersoner og en representant fra Legeforeningen.

Arbeidsgruppen fikk i september 2024 avklart at gruppen avslutter sitt arbeid når anbefalingene til problemstilling 3 er levert. Arbeidsgruppen påbegynner dermed ikke et arbeid på problemstilling 2. 

Du finner mer informasjon om hvordan fagpersoner involveres og kan bidra i Fagpersoner og involvering i Nye metoder - Nye metoder.

Målsetning

Tydelig kommunikasjon i Nye metoder skal bidra til økt åpenhet, kvalitet og legitimitet.  

Tiltak 

  • Utvikle et nytt saksbehandlingssystem (verktøystøtte)
    • Utvikle en løsning for grunnleggende saksbehandling og samhandling. 
    • Bygge videre på med funksjonalitet for strukturert informasjon til forskrivningsstøtte, monitorering av prosessen i Nye metoder, administrativ støtte og mer.
  • Ny nettløsning for nyemetoder.no
    • Jobbe kontinuerlig med å forbedre og tydeliggjøre kommunikasjonen og informasjonen på nettsidene. 
  • Tydeligere kommunikasjon og informasjon.
    • Øke kjennskapen til og forståelsen av Nye metoder hos ulike målgrupper.
    • Oppdatere Nye metoder sin kommunikasjonsstrategi.

Handlingplan 

Det er utarbeidet en handlingsplan for satsingsområdet. 

Handlingsplan. Åpen og tydelig kommunikasjon (PDF)  (publisert 03072024)

 

Stor allmenn interesse for innføring av nye metoder viser at prioritering er viktig og vanskelig. Det stiller krav til god kommunikasjon. Kommunikasjonen må bygge på enhetlige budskap, være samordnet, tydelig, åpen og etterrettelig.

Lenke til bakgrunn og annen informasjon om verktøystøtteprosjektet: Ny verktøystøtte for Nye metoder: Starter opp planleggingsfasen

Målsetning

Nye metoder har som mål at beslutninger i Nye metoder skal tilgjengeliggjøres raskt i nasjonale faglige retningslinjer og handlingsprogrammer og implementeres i klinisk praksis.

Status mars 2024 

For at beslutninger skal implementeres i klinisk praksis, har Nye metoder som målsetning at beslutningene tilgjengeliggjøres raskt i verktøy som rekvirenter benytter seg av. Dette kan være rekvireringssystemer på sykehusene og nasjonale faglige retningslinjer og handlingsprogram.

Helsedirektoratet jobber kontinuerlig med digitalisering og kvalitetssikring av handlingsprogram og retningslinjer slik at beslutninger på fagområder hvor det finnes et normerende produkt, raskt implementeres i dette. Imidlertid har ikke Helsedirektoratet normerende produkter (retningslinjer/handlingsprogram) på alle fagområder som det tas beslutninger om i Nye metoder, og det er heller ikke en målsetting for direktoratet, som har kriterier for hvilke områder og problemstillinger som blir adressert i nasjonale faglige retningslinjer. Det er derfor viktig med andre tiltak som h-resept forbedringsprosjekt, verktøystøtte og andre tiltak for implementering i klinisk praksis.

Målsetning

Nye metoder skal bidra til en bærekraftig helsetjeneste, også i en fremtid der medisinen er i stadig utvikling mot mer individuell tilpasning og mindre grupper.

Status mars 2024

Det er ikke satt i gang aktiviteter på dette satsingsområdet ennå. Arbeidet vil bli prioritert etter andre kvartal 2024.

I tillegg jobber Nye metoder med å utrede behov for endringer i prosedyrer, tidslinjer og involvering i forbindelse med implementering av EU-forordningen om europeisk samarbeid om metodevurderinger (HTAR).

Oppfølging av arbeidet

Det er lagt opp til jevnlig diskusjon og koordinering av videreutviklingsarbeidet i Bestillerforum for nye metoder. Videreutvikling av Nye metoder er også tema i Nye metoders referansegrupper.

RHF-ene har i oppdragsdokumentet 2024 fått følgende oppdrag fra Helse- og oppdragsdepartementet:

  • Helse XXX RHF skal, i samarbeid med Direktoratet for medisinske produkter, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, fortsette arbeidet med videreutvikling av system for Nye metoder. Dette inkluderer oppfølging av tiltakene i Strategi for videreutvikling av Nye metoder (2023 – 2028), herunder utviklingen av et nytt saksbehandlingssystem (verktøystøtte) som vil bidra til bedre transparens og forenkle mulighetene for innspill. Det skal leveres en felles statusrapport for arbeidet til Helse- og omsorgsdepartementet innen 1. april 2024.

Nye metoder har sendt en statusrapport om arbeidet til Helse- og omsorgsdepartementet 22. mars 2024 (PDF)

Oppfølging av strategien og arbeidet med videreutvikling var også hovedtema i Nye metoders heldags fagmøte 14. juni 2024, se referat fra heldags fagmøte i Nye metoder 14.06.2024 (PDF).

 

Bakgrunn for strategien og tidligere arbeid med videreutvikling

Videreutviklingen av Nye metoder har pågått fortløpende siden oppstart. Her får du en kort oversikt over hva som er gjort de seneste årene:

Maŋemus ođastuvvon 2024-12-02