Fullstendige, hurtige og forenklede metodevurderinger gjennomføres av Folkehelseinstituttet eller Statens legemiddelverk på oppdrag fra Bestillerforum RHF. Ansatte i spesialisthelsetjenesten gjennomfører mini-metodevurderinger.
Etter klarering fra Bestillerforum RHF, oversendes nasjonale metodevurderinger til de regionale helseforetakene ved fagdirektørene som forbereder sakene til beslutning. Rapportene blir samtidig publisert på nyemetoder.no.
Metoder som er til nasjonal metodevurdering
En oversikt over metoder som er til metodevurdering (link) oppdateres etter hvert møte i Bestillerforum RHF.
Bruk «Finn metode» for å søke opp metodesiden til den enkelte metode og få tilgang til status, metodevurderinger og beslutninger med mere. Søkefunksjonen er dessverre litt begrenset; bruk fortrinnsvis metodens ID-nummer, «ID20xx_xxx», hvis du har det.
Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk gjennomfører metodevurderinger. Leverandørene utarbeider dokumentasjon til noen av metodevurderingstypene (link), og arbeidet med metodevurderingen kan ikke påbegynnes før leverandører har levert dokumentasjonspakke. Fageksperter (link) deltar inn i arbeidet, og brukere vil være representert (link) i flere av metodevurderingene. Sykehusinnkjøp HF som blant annet gjennomfører prisforhandlinger og anbudskonkurranser på vegne av de regionale helseforetakene utarbeider prisnotater. Det er utarbeidet en egen artikkel om forholdet mellom Nye metoder og anskaffelser.
Metoder som er til vurdering i Nye metoder skal, som hovedregel, ikke brukes. Mer om unntaksordningen i avsnittet under.
Unntaksordning
Metoder som er til vurdering skal, som hovedregel, ikke tas i bruk på nye pasienter. Pasienter som har påbegynt behandling med metoden før beslutning om vurdering i Nye metoder, kan fullføre behandlingen så lenge det er medisinsk begrunnet.
De regionale fagdirektørene har utarbeidet en prosedyre for unntak fra bestemmelsen (link) om at metoder som er til vurdering ikke skal brukes. Prosedyren beskriver både muligheten for unntak på individ- og gruppenivå. Unntak som er fattet på gruppenivå fremgår i oversikten under, og er også oppført på metodesiden til den enkelte metode.
Gjeldende unntak
Oversikt over beslutninger om unntak på gruppenivå (siste først):
- Hysterektomi ved kraftige menstruasjonsblødninger; ID2020_032
Link til metodeside her, og link til beslutningen om unntak her. - Akromionreseksjon ved Impingement syndrom i skulder; ID2020_021.
Link til metodeside her, og link til beslutningen om unntak her. - Kirurgi ved karpaltunnelsyndrom; ID2020_022.
Link til metodeside her,og link til beslutningen om unntak her . - Treosulfan (Trecondi) i kombinasjon med fludarabin til forbehandling (kondisjonering) før allogen hematopoetisk stamcelletransplantasjon (alloHSCT) hos voksne pasienter med malign eller ikke-malign sykdom, og hos pediatriske pasienter eldre enn én måned med malign sykdom; ID2018_077
Link til metodeside her,og link til beslutningen om unntak her. - PD-1 hemmer ved MSI metastatisk tykk- og endetarmskreft. Link til beslutningen om unntak her.
Nivolumab (Opdivo) ved behandling av dMMR eller MSI-H metastatisk kolorektal kreft ved tykk- og endetarmskreft, ID2017_022.
Pembrolizumab (Keytruda) til førstelinjebehandling av pasienter med dMMR eller MSI-H metastatisk eller ikke-resekterbar kolorektal kreft, ID 2020_078. - Eribulin (Halaven) til behandling av voksne pasienter med inoperabel liposarkom som tidligere har fått antracyklinholdig behandling (med mindre uegnet) mot avansert eller metastaserende sykdom;I D2016_003
Link til metodeside her, og link til beslutningen om unntak her.
Tidligere unntak og vurderinger (ikke gjeldende)
Metodevurderingen er ferdig, og beslutning om ev. innføring eller ikke foreligger.
Adalimumab (Humira) - hidratenitis suppurativa
Autolog stamcelletransplantasjon - Multippel sklerose (MS)
GD2-antistoff - høy risk nevroblastom hos barn
Høgdose cellegiftbehandling med autolog stamcellestøtte (HMAS) -
diffus systemisk sklerose (dcSSc)
Olaparib (Lynparza) ved eggstokkreft
Patent foramen ovale (PFO)-lukning ved kryptogent slag
Pertuzumab (Perjeta) - lokalavansert brystkreft
Rituksimab ved multippel sklerose (MS)
Sekukinumab (Cosentyx) - plakk psoriasis
Vedolizumab (Entyvio) - ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
Vemurafenib (Zelboraf) og Dabrafenib (Tafinlar) - malingt melanom
Avslåtte søknader om unntak på pasientgruppe nivå:
PD-1 hemmer ved avansert kreftsykdom med mikrosatelittinstabilitet (MSI-high)
Kalydeco og Orkambi ved cystisk fibrose
Publisering av metodevurderinger
Statens legemiddelverk, Folkehelseinstituttet og Sykehusinnkjøp HF oversender utkast av metodevurderinger og prisnotater til oppdragsgiveren, Bestillerforum RHF. Medlemmene av Bestillerforum RHF går igjennom for å se om de mener oppdraget er løst eller om det er behov for eventuelle tillegg og presiseringer. Dette trinnet omtales som «utkvittering av oppdrag/metodevurderinger», og skjer oftest elektronisk for å spare tid. (Medlemmene får oftest 7- 10 dager på seg.) Kun hvis et, eller flere, medlemmer ser behov for drøfting skjer utkvitteringen i et møte.
Når Bestillerforum RHF har utkvittert oppdraget oversendes de nå ferdigstilte metodevurderingene og prisnotatene til RHF-ene, ved de regionale fagdirektørene. Rapportene blir samtidig offentlige og publiseres i sin helhet på nyemetoder.no.
Gi innspill
Alle ferdigstilte metodevurderinger og prisnotater er tilgjengelige i offentlige versjoner på metodesidesiden til den enkelte metode.
Alle har anledning til å komme med tilleggsopplysninger. Det er generelt ønskelig at innspill kommer så tidlig som mulig i prosessen.
Innspill til metodevurderinger, eller metoder som har vært behandlet i Bestillerforum RHF, sendes inn til sekretariatet for Nye metoder som formidler disse videre til riktig mottakere.
Alle som vil gi innspill skal bruke følgende skjema: Innspillsskjema (link). Utfylt
innspillskjema sendes til; nyemetoder@helse-sorost.no. Merk e-posten:
«Innspill» og ID-nummer/metodenavn.
Arbeidet med mini- metodevurderinger
Ansatte i spesialisthelsetjenesten gjennomfører Mini-metodevurderinger. Det er et skjema i tre deler som skal fylles ut. Skjema er tilgjengelig på nettsidene til Folkehelseinstituttet; den nasjonale databasen for mini-metodevurderinger (link).
Ferdigstilte mini-metodevurderinger skal sendes inn for publisering i den nasjonale databasen for mini-metodevurderinger. For hjelp med publiseringen skal spesialisthelsetjenesten ta kontakt med Folkehelseinstituttet så snart mini-metodevurderingen er ferdig.