Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
logo Nye metoder

Beslutninger lokalt i helseforetakene og mini-metodevurderinger

Nye metoder omfatter også mini-metodevurderinger og beslutninger lokalt i helseforetakene. På noen områder er det ikke behov for nasjonale beslutninger. Nasjonale beslutninger overstyrer lokale.

Se også artikkelen om hva en metodevurdering er og metodevurderinger på nasjonalt nivå.

Metodevurderinger på lokalt nivå

Mini-metodevurdering er et beslutningsstøtteverktøy som brukes av fagmiljø i sykehusene når de vurderer å innføre eller utfase metoder. En mini-metodevurdering er en forenklet form for metodevurdering som er spesielt tilpasset beslutninger som skal tas på sykehusnivå, altså lokalt nivå. 

Mini-metodevurdering kan være aktuelt for medisinske, kirurgiske og helsefaglige prosedyrer og for diagnostiske tester og medisinsk utstyr. Mini-metodevurdering skal normalt ikke benyttes til metodevurdering av legemidler eller metoder der legemidler inngår som en vesentlig komponent.

Det pågår et arbeid som har som mål å etablere mer presise kriterier for når metoder som ikke er legemidler skal metodevurderes lokalt eller nasjonalt (se også videreutvikling av Nye metoder.

En mini-metodevurdering opprettes og utarbeides i et heldigitalt, webbasert skjema utviklet av Folkehelseinstituttet. En opprettet vurdering vil vises som påbegynt i den nasjonale databasen for mini-metodevurderinger (FHI.no), som Folkehelseinstituttet også har ansvaret for. Dette for å sikre transparens rundt pågående arbeid, og for å unngå dobbeltarbeid.

Ferdigstilte mini-metodevurderinger publiseres fortløpende i den nasjonale databasen. Dette muliggjør også gjenbruk av mini-metodevurderinger som er utført i et annet sykehus/helseforetak enn ens eget.

Spørsmålene i mini-metodevurderingen belyser forhold knyttet til effekt, sikkerhet, kostnader, organisatoriske konsekvenser og etiske sider knyttet til innføring av den nye metoden. Ulike deler fylles ut av klinikere, økonomer, ledelsesrepresentanter og fagfeller.

Dersom en mini-metodevurdering viser seg å ikke gi tilstrekkelig grunnlag for å fatte en beslutning, kan problemstillingen løftes og man kan vurdere om det er behov for å gjøre en nasjonal metodevurdering. 

Den nasjonale ressursgruppen for mini-metodevurdering (FHI.no) ved Folkehelseinstituttet gir metodestøtte til metodekoordinatorer i helseregionene, samt veiledning og brukerstøtte for det digitale, webbaserte skjemaet.

I arbeidet med en mini-metodevurdering er det kontaktpersonen i ens eget regionale helseforetak (FHI.no) man skal henvende seg til.

Det oppfordres til at litteratursøk og kostnadsvurderinger utføres i samarbeid med henholdsvis en bibliotekar og en eller flere personer med økonomikompetanse.

Det er de regionale helseforetakene som har ansvaret for å sørge for at sykehusene/helseforetakene i sin region har kompetanse til å utføre mini-metodevurderinger.

Les mer om den nasjonale databasen for minimetodevurdering (FHI.no).

​Beslutninger etter lokale metodevurderinger

Beslutninger om å innføre (eventuelt utfase) en metode etter gjennomført mini-metodevurdering fattes i sykehusene/helseforetakene, og i de etablerte beslutningsstrukturene hvert sykehus/helseforetak har. Mini-metodevurderingen må sees i sammenheng med det enkelte sykehus sin strategi, organisering, økonomi og praksis. Beslutningen gjelder for sykehuset/helseforetaket.

Andre sykehus/helseforetak oppfordres til å gjenbruke en publisert mini-metodevurdering. Gjenbruk og beslutning skal meldes inn til den nasjonale ressursgruppen (e-post), og synliggjøres i den nasjonale databasen.

Hvis det fattes en nasjonal beslutning, vil denne overstyre eventuelle lokale beslutninger om samme metode.

Sist oppdatert 26.03.2025