We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
Fagpersoner og involvering i Nye metoder
Fagpersoner har viktig kunnskap og erfaring, som trengs i Nye metoder. Det gir gode avgjørelser om hvilke behandlinger og legemidler sykehusene skal bruke. Her får du oversikten over hvordan fagpersoner involveres og kan bidra i Nye metoder.
Fagpersoner i sykehusene kan bli bedt om å bidra i Nye metoder, men de kan også ta initiativet selv. De kan for eksempel sende inn forslag om behandlinger de mener bør metodevurderes, komme med innspill til en metode i en anmodning, eller være med på en metodevurdering.
Fagpersonene i Nye metoder vil si ansatte i helsetjenesten med ulike fagutdannelser. Det kan for eksempel være sykepleiere, leger/klinikere/medisinere, farmasøyter, bioingeniører, radiologer eller psykologer.
I Nye metoder kalles en fagperson som blir rekruttert til å bidra i en metodevurdering, for «fagekspert».
Slik involveres fagpersonene i de fire fasene
Fagpersoner har kjennskap til hvordan metoder brukes i norsk klinisk praksis, og hvilke metoder de ser behov for at det finnes en nasjonal beslutning på. Fagpersoner kan for eksempel ha kjennskap til nasjonale ulikheter i klinisk praksis, som kan brukes som utgangspunkt for et forslag om en nasjonal metodevurdering.
Fagpersoner kan, i likhet med alle andre, foreslå at legemidler eller andre behandlinger skal vurderes i en nasjonal metodevurdering.
For legemidler som kan være i bruk, og i situasjoner hvor det er lite sannsynlig at en leverandør vil søke om markedsføringstillatelse (og derfor heller ikke anmode om en vurdering), kan fagpersoner sende inn et forslag om nasjonal metodevurdering: Se hvordan du sender inn forslag til nasjonal metodevurdering.
Legemidler skal alltid vurderes på nasjonalt nivå. På andre områder er det ikke alltid behov for nasjonale beslutninger. Fagpersoner kan da ta initiativ til en mini-metodevurdering på på sykehuset sitt.
I forkant av hvert møte i Bestillerforum innhenter de regionale helseforetakene (RHF-ene) innspill fra fagpersoner på sykehusene til metoder som skal behandles i Bestillerforum. Det er en egen prosess, og hvert RHF har egne innspillsskjema.
Nye metoder har også et samarbeid med Legeforeningen. I forkant av hvert møte i Bestillerforum innhentes innspill fra Legeforeningens fagmedisinske foreninger. Spørsmålene i skjemaet til FMF-ene er de samme som til fagpersonene på sykehusene (se over).
Fagpersoner kan i tillegg, i likhet med alle andre, selv ta initiativ til å gi innspill til metodene i anmodninger, forslag og metodevarsler som skal behandles i Bestillerforum. Du finner innspillskjema som skal brukes der det står om hvordan du kan gi innspill til metoder.
2.2 Bidrag til metodevurderinger
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og Folkehelseinstituttet (FHI) trenger faglige innspill når de utarbeider og kvalitetssikrer innholdet i metodevurderinger. Det er et viktig bidrag, slik at metodevurderingen er i tråd med dagens norske forhold og klinisk praksis.
Ansatte i helsetjenesten som har kunnskap om fagfeltet deltar i metodevurderingsarbeidet som fageksperter. RHF-ene har ansvaret for rekrutteringen.
Å delta med faglig kunnskap og innspill i Nye metoder er en del av oppdraget til helseforetakene (sykehusene). I Nye metoder kalles fagpersoner som blir rekruttert til å bidra i en metodevurdering, for «fageksperter». De som blir rekruttert som fageksperter lønnes eller honoreres ikke særskilt. Fageksperter skal ha mulighet for å gi det faglige bidraget sitt i arbeidstiden, og det er et lederansvar å legge til rette for dette.
Alle de fire regionale helseforetakene (RHF-ene) har en rekrutteringsfunksjon. Den har ansvar for rekrutteringen av fagpersoner fra regionens helseforetak.
Fagekspertene rekrutteres til hver enkelt metodevurdering. Det er viktig med både bredde- og spisskompetanse, i tillegg til geografisk representasjon.
RHF-ene og Legeforeningen har inngått et samarbeid, og Legeforeningens fagmedisinske foreninger kan komme med forslag til fageksperter.
Rekrutteringen skjer i lederlinjen på sykehusene. Lederne har ansvar for å identifisere fagpersoner som kan rekrutteres. Forslagene fra Legeforeningens fagmedisinske foreninger skal vurderes. De skal også etterstrebes rekruttert, men det er ikke et krav.
Før rekrutteringen skjer skal leder og potensielle fageksperter ha dialog om habilitet og mulige interessekonflikter.
En fagperson som har bistått leverandøren i utarbeidelsen av leverandørens dokumentasjonspakke til en metode, skal som hovedregel ikke rekrutteres som fagekspert til metodevurderingsarbeidet for den samme metoden. Det kan være noen få unntak, for eksempel når det er små eller få fagmiljøer i landet. Da er det ekstra viktig å få med flere fageksperter til metodevurderingsarbeidet.
Navnet på fagekspertene som har bidratt i en metodevurdering, står i den ferdige metodevurderingen
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) tar direkte kontakt med de fagpersoner som de regionale helseforetakene har rekruttert som fageksperter.
Det første DMP ber fagekspertene om er å fylle ut en taushetserklæring og egenerklæring for vurdering av habilitet.
DMP etablerer så et saksutrederteam med oppgave å gjennomføre metodevurderingen.
Til de aller fleste metodevurderingene er det leverandøren som leverer inn dokumentasjonen som er grunnlaget for vurderingen. Teamet begynner med å lese gjennom dokumentasjonen. Hvis det inngår en helseøkonomisk modell i leveransen sjekkes denne. Samtidig som teamet gjennomgår dokumentasjonen noterer de også ned spørsmål til fagekspertene.
Så tar teamet kontakt med fagekspertene. Hvilken type kontakt varierer fra sak til sak. DMP vurderer hva som er hensiktsmessig. Fagekspertene kan for eksempel få spørsmål på e-post eller bli innkalt til fysiske eller digitale møter i oppstarten. DMP kan også arrangere arbeidsmøter underveis.
Når utkastet til metodevurderingen er ferdig, sendes det til gjennomlesing hos fagekspertene. Da kan fagekspertene kontrollere at DMP har oppfattet dem riktig og brukt bidraget deres hensiktsmessig.
Fagekspertene får også mulighet til å kommentere på metodevurderingen generelt, men har ikke fagfellevurderingsansvar (peer review-ansvar). DMP er ansvarlig for metodevurderingene
Hvor mye tid tar det å være fagekspert?
Det er i dag en forventning om at hver fagekspert bruker omtrent to arbeidsdager til hver metodevurdering.
Tidsforbruket vil kunne variere fra sak til sak. Å delta med faglig kunnskap og innspill i Nye metoder er en del av oppdraget til helseforetakene (sykehusene). DMP vet at fagpersonene har en travel hverdag, og tilstreber å vurdere hva som er hensiktsmessig bruk i hver sak.
Hvilke spørsmål får fagekspertene?
Her er noen eksempler på spørsmål DMP stiller til fagekspertene:
Hva er pasientgrunnlaget i Norge?
Hva er dagens behandling for pasientgruppen i norsk klinisk praksis?
Hva er relevante sammenligningsalternativer (komparator)?
Hvordan er de kliniske studiedataene overførbare til norsk klinisk praksis?
Hvordan er sykdomsforløpet og overlevelse for den aktuelle pasientgruppen i Norge i dag?
Hvordan vil ressursbruken i helsetjenesten endre seg hvis denne metoden innføres?
De fire regionale fagdirektørene, som har fulgt metodene gjennom hele prosessen i Nye metoder, utarbeider og anbefaler en felles beslutning til Beslutningsforum. Under forberedelsene kan det være behov for ytterligere dialog eller innspill fra fagmiljøer. Det kan for eksempel være behov for innspill om subgrupper, behandlingskapasitet og start-stopp-kriterier.
Fagdirektørene tar kontakt med fagpersonene som har deltatt i metodevurderingene eller spesialistgruppene til Sykehusinnkjøp. Fagdirektørene kan også ha dialog i egen linje.
Faggrupper som er tilknyttet Helsedirektoratet sine krefthandlingsprogram eller nasjonale faglige retningslinjer kan også kontaktes.
Beslutninger fra Beslutningsforum publiseres på nyemetoder.no under den enkelte metoden og i sakspapirene fra møtene. Helsedirektoratet oppdaterer krefthandlingsprogrammene og de nasjonale faglige retningslinjene i tråd med beslutningene som tas i Nye metoder.
Det er opp til fagmiljøet og det enkelte sykehuset (helseforetaket) hvordan metoden blir en del av behandlingstilbudet, så lenge det skjer innenfor rammene som er besluttet.
Helsedirektoratet har direkte kontakt med arbeidsgruppene til krefthandlingsprogrammene og de nasjonale faglige retningslinjene, slik at disse holdes oppdatert i tråd med beslutningene.
Som et tiltak for å øke involveringen av fagpersoner i Nye metoder har RHF-ene og Legeforeningen inngått en avtale. Den trådte i kraft 01.03.2023. De fagmedisinske foreningene kommer for eksempel med forslag til fagpersoner som kan delta i metodevurderingsarbeidet.